Wednesday, 3 January 2018

Characters of the JAMB 2018 Novel Independence.

Print Friendly and PDF


Characters of the JAMB 2018 Novel Independence.

Characters of the JAMB 2018 Novel Independence.

In our previous article, we published the Complete Summary of JAMB 2018 UTME Summary of Independence Novel. Today, we will share the Characters of the JAMB 2018 Novel Independence.

IMPORTANT CHARACTERS OF THE NOVEL “IN DEPENDENCE”
  1. Omotayo Oluwakayode Ajayi also known as TY.
  2. Inspector Adeniyi Ajayi: Tayo’s father who was once a court servant and an interpreter in the native administration before joining the police.
  3. Mr Jonathan Richardson: Father of Venessa.
  4. Mrs Elizabeth Richardson: Mother of Venessa.
  5. Mr Edward Maximilian Barker: The one who welcomed Omotayo prior to the letter given to Tayo by Mr Faircliff.
  6. Headmaster Faircliff: Tayo’s Headmaster.
  7. Mr Clark: Tayo’s Mathematics Teacher.
  8. Mr Blackburn: British empire history teacher.
  9. Bisi and Remi: Siblings of Tayo.
  10. Modupe: Tayo’s Lover before going to Oxford at age 19.
  11. Uncle Bolu also known as Uncle B: Tayo’s uncle who loved drinking and women. And women
    also loved him in return.
  12. Uncle Oluwakayode Ogundipe: A Big Man in Lagos, who lived in a luxurious, a senior army
    officer before leaving for France to study Engineering. He was able to meet Venessa.
  13. Helen: Uncle Kayode’s wife.
  14. Aunty Bayo: Former girl friend of Uncle Kayode.
  15. Mr Lekan Olajide from Ogbomoso on a voyage.
  16. Mr Ibrahim Mohammed from Kaduna on a voyage
  17. Mrs Isabella Barker: An attractive young Italian woman who preferred to be called “Isabella”.
  18. Mr Ike Nwade: A student of History.
  19. Mr Bolaji Ladipupo: A Law student.
  20. Miss Christine Arinze: A student of Modern language who later became Tayo’s girlfriend but
    had a misunderstanding with Tayo because he didn’t want a longtime relationship. She later on
    had Ike has her boyfriend. She died of drug overdose (Suicide).
  21. Christopher Okigbo: A poet and Omotayo’s teacher.
  22. Venessa Richardson“aka Moremi by Tayo to show her fighting spirit”: Tayo’s white Lady lover.
  23. Gita from Kenya: An English student.
  24. Pat: A Physicist.
  25. Jane: A Friend to Venessa a physicist also (whites).
  26. Charlie and Mehul: (whites)
  27. Simon: The president of west African Student.
  28. Francis: From Ghana who was with the idea that independence came far too early for africans
  29. Maynes Keynes: Venessa’s grandpa was in the colonial service Juma and Saratu? Are they cats?
  30. Lord Lugard: was once the governor of Hong kong before coming to Nigeria and he also became our governor in the year 1914.
  31. Nancy Murdoch and Mr Murdoch.
  32. Uncle Tony: who had sex with Jane.
  33. Madam Pagnole.
  34. Chinua Achebe: things fall apart and No longer at Ease.
  35. Nkrumah: The first president of Ghana and Senghor of Senegal Kenyatt.
  36. Tunde: the cousin of Tayo who works in the bakery.
  37. Yusuf Abubakar: who works in the hospital. HE believed white women were only meant for
    friendship but not for marriage with his genuine reasons.
  38. Joyce: Yusuf’s white girlfriend who said he hasn’t heard Yusuf speak Nigerian before and then
    Yusuf replied her: you daft one, no one speaks Nigerian.
  39. Mr and Mrs winter: across the road at Bradley
  40. Joy Williams: The black WOMAN Yusuf got married to.
  41. Anais Nin: The first British erotic writer.
  42. Nigerian coup d’etat and Biafran war.
  43. Salamatou: an hairstylist in Dakar, Senegal who died in a motor accident
  44. Jean Luc: A French who had promised to marry Salamatou but ran away after he got to know she was pregnant.
  45. Miriam: A nurse, whom treated Tayo’s father and got pregnant for Tayo. Got married to Tayo and gave birth to Kemi.
  46. Kemi: Daughter of Tayo and Miriam
  47. President Shagari.
  48. Mr Akin: A carver.
  49. Wole Soyinka: Okri the Booker.
  50. Aureol: SHIPPING COMPANY.
  51. Dogun Dutse Mobile station.
  52. Samir: From Bradford.
  53. Suleiman: Salamatou’s son hence Venessa’s adopted son. A Muslim he became and a drop out
    from Cambridge.
  54. Abdou: The driver who was taken Tayo to the airport before an accident occur.
  55. Laurent: Kemi’s boyfriend.
  56. Danjuma: The gardener.
  57. Professor John Harris: He is the man whom Kemi introduced to his father from the University.

Likely Questions And Answers On JAMB INDEPENDENCE (To download )

  1. How is Suleiman related to Vanessa
(a) Biological son
(b) Adopted son
(c) Nephew
(d) Nibling
  1. Vanessa’s Mother known as ______ died of cancer in what year.
(a) Mrs Baker, 1975
(b) Mrs Elizabeth, 1976
(c) Mrs Baker, 1977
(d) Mrs Elizabeth, 1978
  1. Vanessa was eventually married to who?
(a) Professor Peters
(b) Professor Tayo
(c) Professor Edwards
(d) Professor Trevor
  1. What is the nature of Christine’s death?
(a) Murder, overdose
(b) Suicide, overdose
(c) Accident
(d) Cancer
  1. Uncle Kayode later pursued a career in _______
(a) Teaching, London
(b) Businessman, France
(c) Engineering, France
(d) Sailor, London
  1. Professor Tayo was given an honorary award in
(a) Music
(b) Civil Law
(c) Science
(d) Literature
  1. How many honorees were awarded a doctorate alongside Professor Tayo
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
  1. Tayo’s cousin, Tunde is the Pastor of
(a) a great Catholic Cathedral in London
(b) a Nigerian protestant church in London
(c) fastest growing Nigerian Church in London
(d) a Baptist Regional Church in London
  1. Kwame had been teaching in the ______ before Tayo’s arrival
(a) California University
(b) Oxford University
(c) London University
(d) San Francisco University
  1. For how many years has Kwame been teaching in the University before Tayo’s arrival.
(a) Six
(b) Seven
(c) Eight
(d) Nine
  1. The name of the driver accompanying Tayo to the Airport when he had an accident is
(a) Audu
(b) Ahmed
(c) Abdou
(d) Alfeez
  1. Mrs. Elizabeth seemingly had an affair with a slave while in Nigeria named?
(a) Daudu
(b) Danladi
(c) Danjuma
(d) Dende
  1. Pick-up-your-stick-and-sandals marriage was a phrase popularly used by the ______ according to Vanessa
(a) Igbo
(b) Yoruba
(c) Hausa
(d) Europeans
  1. Salamatou is the biological mother of Suleiman, but she died of
(a) Cancer
(b) Car accident
(c) Brief Illness
(d) Heart attack
  1. Vanessa married to Professor Barker on
(a) July 14th 1975
(b) July 15th 1976
(c) July 16th 1977
(d) July 17th 1978
  1. Suleiman was ______ years old when he dropped out of the university
(a) 17
(b) 18
(c) 19
(d) 20
  1. Vanessa Richardson is an Africa Journalist who writes column for
(a) Washington Post
(b) New York Times
(c) The Guardian
(d) Daily Times
  1. Akin, the carver, had a great uncle, who was a servant to ______ during colonial periods
(a) Colonial officer Jonathan
(b) Mr Nancy Murdoch
(c) Sir Hugh Trevor
(d) Lord Lugard
  1. Tayo lied to Vanessa that Christine was his
(a) Sister
(b) Friend
(c) Cousin
(d) Enemy
  1. Kemi (Tayo’s daughter) has a boyfriend named ______, who works as a _____
(a) Charlie, photographer
(b) Laurent, chef
(c) Richard, chef
(d) Metuh, photographer.
  1. Tayo’s mother died on her way to____?
(a)Abuja
(b)oxford
(c)Lagos
(b)Benin

22 where did ike work?
(a)In a bar
(b)in the ministry of education
(c)as a British council
(d)as a business man

23 which word akin’s uncle have a penchant for?
(a)Come nearer
(b)you follow
(c)Yowa
(d)left out

24 who told Tayo his mother was dead?
(a)His friend
(b)ike
(c)modupe
(d)Miriam

25 what game did akin’s uncle start with his friends?
(a)Football
(b)Tennis
(c)Ayo
(d)Ludo

26 what is the name of akin’s uncle boss?
(a)John Lee
(b)Lugard
(c)Lord lugard
(d)Fred

27 whom did Tayo think of whenever he was with Helene?
(a)Christine
(b)Vanessa
(c)Modupe
(d)his mother

28 what was written on kemi’s snoopy night dress?
(a)Love is the whole world
(b)Rock my style
(c)Love my style love me
(d)kiss my ass

29 where did ajayis always fly to for the summer holidays?
(a)Abuja
(b)Hong Kong
(c)Lagos
(d)England

30 in what year did uncle kayode get married to Helene?
(a)1975
(b)1964
(c)1987
(d)1974

31 how old was Miriam’s pregnancy as at the time they visited the yelwa club?
(a)5weeks
(b)3 months
(c)5months
(d)3weeks
  1. who called out on greetings as Tayo and his family entered the lounge in yelwa club?
(a)Abraham
(b)Ibrahim
(c)Vanessa
(d)Christine
  1. what was the name of Tayo’s daughter?
(a)Kardashian
(b)lily
(c)kemi
(d)funke
  1. who phoned Tayo last week to congratulate him on his manuscript?
(a)His friends
(b)his friends
(c)his colleagues
(d)his publisher’s
  1. what was the name of salamatou’s son?
(a)Suleiman
(b)Abubakar
(c)David
(d)ike
  1. when was tayo’s family house normally quiet?
(a)Monday morning
(b)Friday morning
(c)Sunday morning
(d)Saturday evening

37 what did Tayo and Vanessa order when they got to the restaurant in Lagos?
(a)Rice and beans
(b)Rice and stew
(c)Rice and plantains
(d)coffee
  1. what was the name of Tayo’s neighborhood drunk in his home town in ibadan?
(a)Jimoh
(b)micheal
(c)Dele
(d)Fred

39.who was the most successful trader along the west African coast?.
(a)Tayo’s Auntie
(b)Tayo’s mother
(c)Tayo’s sister
(d)Tayo’s mother in Law

40.what was the name of Oxford finest hotel?
(a)Royal Hotel
(b)The Randolph Hotel
(c)Super motion hotel
(d)Oxford Hotel and suit

41.what was the name of Yusuf’s current girlfriend?
(a)Amina
(b)yemi
(c)Joyce
(d)femi

42.What did tunde refuse to have at the party in his house?
(a)wordly music
(b)smooching
(c)drinks
(d)dance

43.Tunde’s room was designed to be what?
(a)Hotel
(b)A lounge
(c)a slf con
(d)a mansion

44.The name of Tayo’s cousin was?
(a)Bayo
(b)Tumi
(c)Tunde
(d)jumoke
  1. where did Tayo accompany tunde to?
(a)The club
(b)the bakery
(c)the restaurant
(d)Vanessa’s house
  1. Where was Yusuf working at?
(a)The bakery
(b)At the clinic
(c)At the hospital
(d)At the bank

47.what did Tayo aspire to be in the future!
(a)A teacher
(b)an accountant
(c)a drunk
(d)an entrepreneur

48.what is the name of Vanessa’s father?
(a)Michael
(b)Olamide
(c)Jonathan.
(d)buhari
  1. who drove to fetch uncle tony from station when he arrived France?.
(a)Tunde
(b)Tayo
(c)Jane
(d)kemi

50 Who was never asking but announcing?
(a)Nancy Mordovia
(b)Nancy Morx
(c)Nancy mordoch
(d)Nancy Bradford.

51.Tayo’s mother died on her way to____?
(a)Abuja
(b)oxford
(c)Lagos
(b)Benin
  1. where did ike work?
(a)In a bar
(b)in the ministry of education
(c)as a British council
(d)as a business man

53.which word akin’s uncle have a penchant for?
(a)Come nearer
(b)you follow
(c)Yowa
(d)left out

54.Who told Tayo his mother was dead?
(a)His friend
(b)ike
(c)modupe
(d)Miriam
  1. what game did akin’s uncle start with his friends?
(a)Football
(b)Tennis
(c)Ayo
(d)Ludo
  1. what is the name of akin’s uncle boss?
(a)John Lee
(b)Lugard
(c)Lord lugard
(d)Fred
  1. whom did Tayo think of whenever he was with Helene?
(a)Christine
(b)Vanessa
(c)Modupe
(d)his mother
  1. what was written on kemi’s snoopy night dress?
(a)Love is the whole world
(b)Rock my style
(c)Love my style love me
(d)kiss my ass
  1. where did ajayis always fly to for the summer holidays?
(a)Abuja
(b)Hong Kong
(c)Lagos
(d)England
  1. In what year did uncle kayode get married to Helene?
(a)1975
(b)1964
(c)1987
(d)1974
  1. How old was Miriam’s pregnancy as at the time they visited the yelwa club?
(a)5weeks
(b)3 months
(c)5months
(d)3weeks
  1. Who called out on greetings as Tayo and his family entered the lounge in yelwa club?
(a)Abraham
(b)Ibrahim
(c)Vanessa
(d)Christine
  1. What was the name of Tayo’s daughter?
(a)Kardashian
(b)lily
(c)kemi
(d)funke
  1. Who phoned Tayo last week to congratulate him on his manuscript?
(a)His friends
(b)his friends
(c)his colleagues
(d)his publisher’s
  1. What was the name of salamatou’s son?
(a)Suleiman
(b)Abubakar
(c)David
(d)ike
  1. When was tayo’s family house normally quiet?
(a)Monday morning
(b)Friday morning
(c)Sunday morning
(d)Saturday evening
  1. What did Tayo and Vanessa order when they got to the restaurant in Lagos?
(a)Rice and beans
(b)Rice and stew
(c)Rice and plantains
(d)coffee
  1. What was the name of Tayo’s neighborhood drunk in his home town in Ibadan?
(a)Jimoh
(b)micheal
(c)Dele
(d)Fred
  1. Who was the most successful trader along the west African coast?.
(a)Tayo’s Auntie
(b)Tayo’s mother
(c)Tayo’s sister
(d)Tayo’s mother in Law
  1. what was the name of Oxford finest hotel?
(a)Royal Hotel
(b)The Randolph Hotel
(c)Super motion hotel
(d)Oxford Hotel and suit

Answers To Questions On JAMB INDEPENDENCE

1)B 2)D 3)C 4)B 5)C 6)D 7)C 8)C 9)D 10)B 11)C 12)C 13)C 14)B 15)B 16)B 17)C 18)D 19)C 20)B

Execise: When you read the downloaded copy, try as much as possible to provide answers to the remaining questions from 21 to 70. This will encourage you to read the text if you have not read it before.


Join Us On Facebook
& Twitter for Latest School News

Print Friendly and PDF


SHARE THIS ARTICLE WITH THE BUTTONS BELOW
Previous Post
Next Post

post written by:

0 comments:

We Appreciate And Welcome Comments... Please Try To Drop Your Comment Or Views For This Post....

Note: All Comments Are Moderated. "No Spamming"

Text/Whats-app: +2348166573666.
Work Hours: Monday - Saturdays [10am-8pm]

Contact Form

Name

Email *

Message *

ADVERTISEMENT: CLICK HERE TO CLOSE