Saturday, 30 December 2017

JAMB 2018 Novel: Likely Questions From InDependence By Sarah Mayinka


JAMB 2018 Novel:  Likely Questions From InDependence By Sarah Mayinka

JAMB 2018 Novel:  Likely Questions From InDependence By Sarah Mayinka.

In this article, we will share about JAMB 2018 Novel;  Likely Questions From JAMB 2018 Novel InDependence By Sarah Mayinka.

This is to aid candidates preparing for the 2018 JAMB UTME Examinations.

JAMB 2018 Novel; Likely Questions From InDependence By Sarah Mayinka.

1. For what purpose is Tayo travelling to England?
Ans: To take up a scholarship at Balliol College, Oxford

2. What is the name of Tayo’s school in England?
Ans: Balliol College

3. What is the significance of Tayo’s visit to relatives before embarking on his journey to England?   
Ans: It is their tradition

4. Through what means of transportation does Tayo travel to England?
Ans: Water

5. Why is Tayo surprised that people do not greet each other in passing in England?
Ans: Because in Nigeria, so much value is attached to greetings


6. In what subject did Bisi receive the highest honours?
Ans: Geography


7. In the Ajayi motto, all things are expected to be done with moderation except what?
Ans: Study


8. Who is Mr Barker?
Ans: He His headmaster and Mr Faircliffe’s old colleague


9. What reminds Tayo of his mother in the Barkers’ house?
Ans: Isabella cooks wonderful meals in a way that reminds Tayo of his mother


10. Christine was in her third year of study when?
Ans: Tayo met her for the first Time


11. What is Vanessa Richardson’s nationality?
Ans; English


12. What is the name of the friend that Vanessa wrote a letter to, concerning the status of women? Ans: Jane


13. The full meaning of JACARI is?
Ans: Joint Action Committee Against Racial Inequality


14. What are Christine’s reasons for putting an end to her relationship with Tayo?
Ans: Because she was called ‘clingy’ and the fear of her boy being snatched by  some woman


15. The language of fun among Tayo’s Nigerian friends is ?
Ans: Pidgin


16. What are the things that made Tayo remember home each time he is at Christine’s place?
Ans: Her cooking which reminds him of mama and the juju and highlife music she plays


17. What is the trait that Nessa cherises in Tayo and that is absence in Charlie and Mehul?
Ans: Humility


18. What does Nessa mean by saying she has a ‘’small confession’’ to make?
Ans: She has connections to Nigeria as her father is a colonial officer  over there


19. What did Tayo name Vanessa as?
Ans; Moremi


20. What delicacies did Vanessa’s mother make to welcome her daughter?
Ans: Chicken pie and cake


21. For what occasion did her mother ask her whom she was inviting?
Ans: Christmas party


22. Whom did Vanessa’s father invite for the occasion?
Ans: His South African racist miner friends. 


23. How old was the Richardson’s house when Tayo attended a party there?
Ans: About 200 years


24. “We all get embarrassed by our parents”.  Who said this?
Ans: Tayo


25: To whom was it said?
Ans: Vanessa's


26. What, according to the narrator, did Nessa admire in Tayo when she visited him in the room and saw him organizing his records in piles?
Ans: His tidiness 


27. Where did Simon suggest that they (him, Tayo and their two girlfriends) spend Easter?
Ans: Paris


28. Christine died by------?
Ans: Suicide


29. Why did Tayo feel guilty about Christine’s death?
Ans: His refusal to respond properly to her letters and not giving her attention 


30. Who is the only family Tayo has in England?
Ans: Tunde


31. Why does Vanessa’s father detest Uncle Tony?
Ans: To him, he is unconventional to him and because he had the opportunity of achieving a place at Cambridge University which Vanessa’s father didn’t have


32. What qualities did the narrator ascribe to Nancy?
Ans; She is being described as having a ‘supercilious (arrogantly proud) tone and feigned generosity’


33. What made Tayo realise how lucky he was for getting a scholarship at Balliol?
Ans: He witnessed the life of struggle most African students live, engaging in ridiculous and exhausting jobs such as bakery and hospital work to make ends meet


34. What do the signs: “No Dogs, No Irish, No Coloureds’’ (Africans and Indians) symbolise in the novel?
Ans: Racism


35. The least strenuous work was reserved for whom?
Ans: The English 


36. Where was bathing done since there is no bathroom in Tunde’s house?
Ans; Kitchen (in tins) or public baths.


37. For what purpose(s) did Tunde throw a party in his house?
Ans: For Tayo and to celebrate Gambia’s independence


38. ‘’Nigerian women are the best’’ who said this?
Ans: Yusuf


39. Whose wedding did Tayo and Vanessa attend?
Ans: Yusuf’s


40. Joyce was expected to be the bride, but the bride turned out to be whom?
Ans: Joy


41. ‘’No! Don’t Moremi me’’ Who made this statement?
Ans: Vanessa


Join Us On Facebook
& Twitter for Latest School News


SHARE THIS ARTICLE WITH THE BUTTONS BELOW
Previous Post
Next Post

post written by:

0 comments:

We Appreciate And Welcome Comments... Please Try To Drop Your Comment Or Views For This Post....

Note: All Comments Are Moderated. "No Spamming"

Text/Whats-app: +2348166573666.
Work Hours: Monday - Saturdays [10am-8pm]

Contact Form

Name

Email *

Message *

ADVERTISEMENT: CLICK HERE TO CLOSE